Omenakotilo

Pomacea bridgesii

Alkuperä: Esiintyy luonnonvaraisena Boliviassa, Brasiliassa, Paraguayssa ja Perussa.1

Koko: 4-6,4 cm.2,3

pH: 6,5-8.3

Lämpötila: 18-28 °C.3 Korkeammassa lämpötilassa kotilot ovat aktiivisempia, mutta jäävät usein lyhytikäisemmiksi.2

Veden kovuus: 5-15 °d.2,3

Akvaarion minimikoko: 18,9 litraa.2

Ravinto: Kaikkiruokainen3, mutta suosii kuolleita ja mätäneviä kasvinosia sekä kalanruokaa – ei siis syö terveitä kasveja, mikäli muuta ravintoa on tarjolla.4 Ruoaksi käyvät hyvin esimerkiksi kevyesti keitetyt vihannekset tai kuoritut viinirypäleet.2 Omenakotilot syövät myös jonkin verran levää2, joten levätabletit muodostavat mainion lisän ruokavalioon.

Käyttäytyminen: Aktiivisimmillaan öisin.4 Viihtyy akvaarion pohjalla, mutta seikkailee usein myös muualla akvaariossa ravintoa etsien.2 Itse olen havainnut omenakotiloiden viettävän päiväsaikaan suurimman osan ajastaan akvaarion lasipinnoilla näennäisen liikkumattomina – nälän yllättäessä ne kuitenkin lähtevät liikkeelle ja etsiskelevät ruokaa akvaarion pohjalta sekä muilta pinnoilta.

Hengitys: Omenakotilot ovat sopeutuneet trooppisiin vesiin, joissa veden määrä ja eritoten hapen saatavuus vaihtelevat – niinpä niille onkin kehittynyt sekä keuhkot että kidukset. Keuhkojensa ansiosta omenakotilon on mahdollista poistua hetkeksi vedestä etsimään ruokaa. Toisaalta kidustensa ansiosta niiden ei tarvitse vedessä ollessaan nousta niin usein pintaan hengittämään kuin pelkästään keuhkojen avulla hengittävien kotiloiden. Pelkkien kidustensa avulla omenakotilo ei kuitenkaan aina selviä, vaan tilanteissa, joissa veden happipitoisuus on alhainen, sen on pakko nousta pinnan tuntumaan hengittämään – kokonaan pinnan yläpuolelle sen ei sentään tarvitse nousta, sillä omenakotilo ottaa happea ilmasta erityisen hengitysputken avulla.5

Lähteet

1 Wikipedia | Pomacea bridgesii

2 The Aquarium Wiki | Golden Apple Snail

3 Varjo, M. (2007) Akvaariokalat. Mikkeli: AquaGeo.

4 The Apple Snail Website | Pomacea bridgesii

5 The Apple Snail Website | Respiration

Kuvat

Wikimedia Commons | Pomacea bridgesii

Mainokset